ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ LASER KAI ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Kυκλοφορούν και διαδίδονται δύο κυρίως μύθοι που επηρεάζουν και αναβάλλουν την απόφαση των γυναικών να αφαιρέσουν την μυωπία τους με Laser.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΥΘΟΣ : …ότι με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό ανεβαίνει η μυωπία και οι γυναίκες πρέπει πρώτα να «τελειώσουν με τις γέννες»…και μετά να προχωρήσουν σε διαθλαστική επέμβαση…
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η στατιστική πιθανότητα αύξησης της μυωπίας είναι κυρίως συνάρτηση των βαθμών της μυωπίας και της ηλικίας και όχι της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Οσο μικρότερη είναι η ηλικία και όσο μεγαλύτερος ο βαθμός της μυωπίας τόσο μεγαλύτερη η στατιστική πιθανότητα αύξησης της μυωπίας.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να χάνουν, λόγω ατελούς πληροφόρησης, τόσα χρόνια οι γυναίκες που επιθυμούν διαθλαστική διόρθωση με LASER φθάνοντας πολλές φορές στην πρεσβυωπική ηλικία για να απαλλαγούν από τα γυαλιά και του φακούς επαφής τους.
————————————————————————————
O ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ :…η εγκυμονούσα πρέπει να κάνει καισαρική επειδή είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε LASER για διόρθωση της μυωπίας…λόγω του φόβου πρόκλησης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή…
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το διαθλαστικό LASER (PRK ή LASIK) για διόρθωση της μυωπίας δεν έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή από ρωγμή.
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς οφείλεται συνήθως σε ύπαρξη ρωγμών αμφιβληστροειδούς στον βυθό του ματιού. Οι ρωγμές αυτές αναπτύσσονται συχνότερα στα μυωπικά μάτια.
Η πιθανότητα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι επομένως συνάρτηση της κατάστασης του βυθού του μυωπικού οφθαλμού και της ύπαρξης ρωγμών και όχι της εφαρμογής του LASER.
Για τον λόγο αυτό καλό είναι μία έγκυος να υποβληθεί σε εξέταση βυθοσκόπησης τον όγδοο μήνα της κυήσεως με στόχο την ανακάλυψη πιθανών ρωγμών άσχετα με το αν είχε υποβληθεί σε διαθλαστικό LASER ή όχι, δεδομένου ότι και μετά την εφαρμογή του LASER ο βυθός του ματιού συνεχίζει να είναι μυωπικός στην κατασκευή του.
Επιπρόσθετα πρέπει να τονιστεί ότι η μυωπία δεν αποτελεί αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό, ακόμη κι αν είναι υψηλή. Ο μύθος έχει βγει, διότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση από ρωγμή αμφιβληστροειδούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που έχει μυωπία θα παρουσιάσει και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Συνεπώς, οι γυναίκες με μυωπία μπορούν, εάν επιθυμούν, να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, αρκεί να εξετάζονται πλήρως με οφθαλμολογικό ελέγχο και μετά τον τοκετό.