ΤI EINAI TO CROSS LINKING (ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ) ?

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια μια καινούρια μέθοδος έκανε την εμφάνισή της. Η διασύνδεση  του κολλαγόνου του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA).

Η διεθνής ονομασία είναι collagen cross linking  και στην ουσία είναι πολυμερισμός κολλαγόνου.
Η διαδικασία γίνεταιως εξής: αφού αφαιρέσουμε το επιθήλιο του κερατοειδή,  ενσταλλάζονται  σταγόνες Ριβοφλαβίνης (διάλυμα βιταμίνης Β2) για 30 λεπτά.
Η ουσία αυτή εμποτίζει το στρώμα του Κερατοειδή.
Στην συνέχεια  γίνεται ακτινοβόληση του οφθαλμού για άλλα 30 λεπτά με υπεριώδη ακτινοβολία. Στο τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής.

Με τον τρόπο αυτό πυκνώνει η δικτύωση μεταξύ των κολλαγόνων ινών αυξάνεται η σταθερότητα του κερατοειδούς και μειώνεται η τάση εξέλιξης εκτατικών παθήσεων όπως:

  1. o κερατόκωνος

και

2. η  εκτασία μετά από διαθλαστική χειρουργική.

 

Διασύνδεση κολλαγόνου

 

Η αναγκαιότητα εφαρμογής της μεθόδου κρίνεται από τον οφθαλμίατρο, με ειδικές εξετάσεις όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.
Αντένδειξη  για τη θεραπεία αυτή αποτελούν: άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών, ιστορικό απλού έρπητα στο μάτι,  ύπαρξη αλλεργίας στην Ριβοφλαβίνη κλπ
Η σωστή επιλογή των υποψηφίων  και η καλή εφαρμογή της μεθόδου καθιστούν collagen cross linking  ασφαλές και αποτελεσματικό μειώνοντας την ανάγκη για για μεταμόσχευση κερατοειδούς.